Posted on

Zgodba o podjetju SWAROVSKI

Podjetje SWAROVSKIi® je ustanovil leta 1895  Daniel Swarovski I. Čeprav je od takrat razvila v mednarodno skupino s številnimi hčerinskimi družbami in približno 9200 zaposlenih, je še vedno v lasti družine Swarovski. Razlog za to je v radikalno novih pristopih industrijskih odnosiov, ki so ustvari tesno vez med podjetjem in zaposlenimi. “Swarovski duh” se je razširil po celotnem podjetju z podružnicami  in je zdaj del korporativne kulture.

Ko ljudje sprašujejo, kaj naredi  SWAROVSKIi® , je morda najboljši odgovor : “Lepota, veselje in vzdušje”. Ker konec koncev, to so najpomembnejši izdelki podjetja, jasnost našega kristala in sijaj naših optike. Naš cilj je širiti kulturo in občutek “Joie de vivre”, ki ga omogoča industrializirana proizvodnja kristala za ljudi po vsem svetu.

Mejniki v zgodbi Swarovski

1862: 24. oktober Daniel Swarovski je  rojen v Georgenthal, Češka

1883: Swarovski obiskal Mednarodno Electric razstavo na Dunaju, kjer opazujei stroje, ki so jih izumili Edison in drugi. Priznava pomen novih tehnologij za lastno industrijo.

1892: Swarovski prijavi prvi patent za njegov izum: stroj, ki brusi  kristalne kamne za nakit z izjemno natančnostjo.

1895: 1. oktober Daniel Swarovski zamenja lokacijo na Češkem za avstrijski Wattens, kjer ustanovi tovarno,  specializirano za industrijsko proizvodnjo rezanega kamna za nakit.

1907: hidroelektrarna Swarovski pri Wattensu zagotavlja obilo čiste električne energije in s tem omogoči širitev proizvodnje

1908: Swarovski in njegovi trije sinovi eksperimentirajo z metodami, ki proizvajajo čisti kristal. V toku treh let izpopolnijo postopek do te mere, da lahko zagotovijo kristal v brezhibni čistoči in sijaju.

1917: podjetje uspe v proizvodnji brusov, potrebnih za rezanje kristalnih kamnov za nakit. To dejavnost nato tržijo na odprtem trgu pod imenom Tyroliit. Danes izvozijo 80% proizvodnje.

1925: Swarovski začne eksperimentirati s steklenimi refraktivnimi elementi , ki se pojavijo na trgu pod tržnim imenom Swareflex leta 1950

1931: Swarovski začne z proizvodnih okraskov in elementov nakita, ki se uporabljajo pri okrasnih trakovih in čipkah ter pri dodatkih za oblačila.

1935: najstarejši sin Danijela, Wilhelm, proizvede prvi prototip binokularnega daljnogleda in s tem postavi temelje za optični oddelek v podjetju Swarovski.

1956: 23. januar smrt Daniela Swarovski I v izjemni starosti 94 let. Zapusti eno od največjih in najpomembnejših avstrijskih podjetij. 

1957: Podjetje ustanovi lastni oddelek za rezanje draguljev.

1965: Swarovski začne proizvajati  dele lestencev, ki so kasneje znani kot Strass ®.

1971: HOTFIX postopek odpravi mukotrpno pritrjevanje vsakega elementa posamezno. Sedaj je možno celotne motive prilepiti v eni delovni operaciji.

1973: Svetovna industrijo prizadane naftna kriza

1976: Štiri delni lestenec z imenom mala miška jei prvi izdelek v Swarovski liniji izdelkov, katerih glavna značilnost je celostna oblika iz kristala. Swarovski Crystal Silver se rodi.

1977: Swarovski začenja svojo lastno linijo nakita, ki v v skladu s tradicijo zadovoljuje najvišje zahteve kakovosti.

1988: Zamenjava starega logota Swarovski z današnjim v obliki golobice.

1989: Odkritje nove kolekcije nakita, ki so ga ustvarili priznani in vrhunski oblikovalci, kot so : Ettore Sottsass, Stefano Ricci, Alessandro Mendini in Hervé Léger.

1991: Swarovski odpre nove prostore, ki jih je zasnoval arhitekt Roland Deleu, v Rue Royale, Pariz.

1992: Znani sodobni oblikovalci ustvarijo kolekcijo nakita sestavljeno iz 12-kosov.

1995: Centennary year – odprtje razstave z imenom Krisallwelten, ki ga je zasnoval avstrijski multimedijski specijalist André Heller, v Wattens.