Posted on

Murano stil nakita – več o tem?

Murano nakit je narejen po posebnem postopku, ki se prenaša iz roda v rod. Murano nakit je nastal v Italiji, bolj natančneje na otoku Murano. 

Maestro (mojster) Tomasini Rici je četrti rod izdelovalcev steklenih izdelkov, ki se je kalil kot vajenec v raznih delavnicah na otoku Murano. Tukaj je dodobra spoznal vse skrivnosti starodavnih tehnik pihanja in oblikovanja stekla ter jih prenesel v svoje kreacije. Več izdelkov lahko vidite v njegovi galeriji.

Pri tem je bil tako uspešen da je mnogo konkurentov (predvsem izdelovalci s Kitajske in drugih dežel) začelo kopirati njegove izdelke in to je pripomoglo k njegovemu odhodu iz idiličnega okolja steklarskih delavnic na otoku Murano. K odhodu je pripomoglo tudi njegovo nestrinjanje z odločitvami gospodarske zbornice in podeljevanjem koncesij za izdelavo murano nakita. 

Pojasnilo: danes lahko nosi naziv avtentičen Murano nakit samo nakit fizično narejen na otoku Murano. Vse peči za izdelavo steklarskih izdelkov so oštevilčene in na izdelku mora ta koda biti vtisnjena ali kako drugače zaznamovana). To je ustvarilo monopol določenega števila proizvajalcev, ki sedaj nadzorujejo celotno izdelavo murano nakita.

Odšel je v pokrajno Toscana kjer je ponovno našel svoj mir in začel ustvarjati te neverjetne izdelke. 

Na kratko: naš nakit ni avtentičen Murano nakit z otoka Murano (ker ni narejen na otoku Murano). Je pa izredno kvaliteten izdelek mojstra Murano stila, narejen v Italiji pod blagovno znamko Rici. Torej izjemna kvaliteta in primerna cena.